Varför?

DSC_0327

”På landet måste man ha bil.”

Vem har inte fått höra det påståendet någon gång i sitt liv? Det känns lite som bilsamhällets mantra. Om man upprepar det tillräckligt ofta så blir det till sist sant. Men stämmer det? Vem är det som måste? Varför måste man?

Ja visst, utan bil så blir saker annorlunda. Man får göra saker annorlunda. Det är inte lika bekvämt. Det krävs en annorlunda planering än med bil. Det tar längre tid att ta sig till saker. Men det ger otroligt mycket tillbaka också.

Ibland kommer diskussionen upp vad som är mest ”miljövänligt”; att bo i stan eller att bo på landet. Fördelarna med stan som ofta brukar tas upp är att det går att åka mycket kollektivt och cykla. Fördelarna med landet är ofta odlingsmöjligheterna. Men sanningen är att vi både behöver äta kakan och ha den kvar. Vi behöver båda fördelarna. I en tid när klimatförändringar är ett faktum och ”peak-oil” har passerat så behöver hela samhället göra en u-sväng i en annan riktning. Vi vill visa hur vi gör den svängen med cykel.

För visst går det. På landet måste man inte alls ha bil, det går lika bra med cykel.

2 kommentarer

  1. Apropå miljön: ”MÄNSKLIGHETENS FRAMTID HÄNGER PÅ KORNA”: …och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal”, skriver Jörgen Andersson.

    När kor och andra betesdjur får uttrycka sig naturligt, samspela med gräs, svampar och mikrober som miljoner år av evolution lärt dem, då pumpas koldioxid från atmosfären ner i matjorden som därmed blir mer mullrik och bördig för varje år som går.

    Utan betande djur bryts det här samspelet och mullhalten sjunker, med ökande koldioxidhalt i atmosfären som resultat.

    • Klart vi ska ha betande djur i hagarna.
      Idisslare, som ofta beskylls för att ha en negativ klimatpåverkan, är ju faktiskt de djur som är bäst för oss som ändå vill ha nån form av djurprodukt i vår kost. Själv ha jag valt bort att äta kött, men jag dricker ju mjölk, äter ost och smör osv, och är därför beroende av dessa djur så länge jag väljer att fortsätta att äta så som jag gör. Idisslarna, såsom kor och får, bryter ner cellulosa som vi människor inte kan tillgodose energin ur. Höns och gris däremot konkurrerar med oss om samma föda eftersom de inte äter cellulosafibrer utan har samma kost som oss. Ska man då välja vilka djurslag man ska mobba ut så är det ju inte idisslarna vi ska ge oss på. Alla andra fördelar vi också får av idisslare såsom öppna landskap, biologisk mångfald osv är ju också stora fördelar som man inte kan bortse från. Sen är det alltid skillnad på kött och kött, jordbruk och jordbruk, storskaligt, småskaligt, djurskyddskrav, antibiotikaanvändning osv. Frågan målas ofta upp som alltför enkel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s