Välkomna på utställning!

Idag har jag riggat en fotoutställning på Tranås bibliotek med bilder som jag hoppas ska kunna inspirerar fler att använda cykeln som fordon även på landsbygden. Så gott som alla bilder är tagna kring Tranås antingen av mig, av min make Jon eller av vänner till oss. För er som inte har vägarna förbi vårat trevliga bibliotek de närmaste två veckorna så lägger jag upp lite från utställningen, texterna och de bilder jag ställt ut även här på bloggen. Välkomna på cyberversionen av utställningen Tack för att du cyklar!

DSC_5543

DSC_5547

                                         Välkommen

Välkommen till en utställning med cykeln i fokus. Med denna utställning vill vi uppmärksamma cykeln som transportmedel även här på landsbygden. Cykeln ger frihet, självständighet och en närhet till naturen som inget annat transportmedel kan slå. Med enkla verktyg kan man själv laga sin cykel om den går sönder eller anpassa sin hoj efter de önskemål man har. Vill ni läsa mer om cyklar och alla dess möjligheter så låna gärna boken Cykla! Två hjul som förändrar världen av Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz eller spana in vår blogg http://www.lantiscyklisterna.wordpress.com.  Så gott som alla bilder i utställningen är tagna här kring Tranås av Matilda eller Jon Forsärla. Tack för att du cyklar!

IMG_3109

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DCIM103GOPRO

 

Vintern

Det är otroligt vackert att cykla på vinter. Så tyst, vitt och friskt. Med dubbdäck och varma kläder kan man cykla året runt, även då snön ligger vit på vägarna. Men när halkan slår till är dubbdäck ett måste om man ska känna sig trygg och kunna ta sig upp för backarna. Har man extra värdefull last, såsom sina små barn, kan man använda sig av trehjuliga cyklar på vintern. Då är risken för att åka omkull inte lika stor. För att orka cykla dessa tunga cyklar kan man välja cyklar med el-assistans, elcyklar. Men på vintern tappar batterierna kraften snabbare så extra batterier behövs för att man ska komma hela vägen hem.IMG_4970

Trehjulingen klarar alla väder och är helt oslagbar vid halt väglag.

image

 

Kärror – laster

Ibland behöver man transportera mer än vad som kanske var tänkt på sin cykel. Men det brukar alltid lösa sig. Ett gäng med kärror, några spännremmar, ingen tidspress och tålamod så får man hem det mesta man kan behöva.

Lastkärran med vattendunkar.

IMG_4067

IMG_3006

Barnen

Det är fantastiskt kul att cykla med barn. När våra barn var riktigt små somnade de efter bara ett par meter och sov hela vägen. De små skakningarna det blir av att cykla vaggade dem till sömns. Första gången våra barn åkte cykel var de 10 dagar respektive 40 timmar gamla. Då satt de i bärsele på magen så att de skulle sitta så tryggt som möjligt. Nu åker våra barn oftast i lådcykeln. Där har de gott om plats och vi kan prata med dem om vad vi ser längs vägen. För att barnen ska se ut extra bra har vi sytt ett nytt kapell till dem av genomskinlig plast så att man t.ex. ska kunna se stjärnorna när man cyklar på kvällen. Vi har också satt in belysning i lådan som barnen själva kan tända, släcka och ändra färg på. Även vuxna kan åka i lådcykeln, den klarar 100 kilo last, och det är superkul att åka låda!

IMG_3587

IMG_3625

IMG_4459

12299246_1099635100076856_8352041223664977650_n

Landet

Cykeln är så tyst. Den stör inte omgivningen du färdas igenom. Du hör fågelsången, bruset i bäckarna, känner dofterna och solskenet. Man hinner uppleva naturen man färdas igenom samtidigt som man kan ta sig fram relativt snabbt och energieffektivt. Naturen kring Tranås är fantastisk! Nästan alla bilder i den här utställningen är tagna kring Tranås.  På bilden här nedan ser ni oss som har bloggen lantiscyklisterna. Det är Sofia Nygren och Matilda Forsärla med familj. Spana gärna in vår blogg på www.lantiscyklisterna.wordpress.com.

Här ser ni lantiscyklisterna med en del av cykelflottan! Från vänster Jon, Frej (i vagnen), Matilda och Sofia. Det som inte syns på bilden är hjälmarna, som såklart alltid åker på innan avfärd.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_2040

På väg

Man är alltid på väg någonstans. Bröllop, vänner, semester, vardag, motgångar och framgångar. Livet rullar på precis som cyklarna. En ny upptäckt bakom nästa krön och äventyr på hemmaplan som aldrig tycks ta slut.

DSC_5966

Cykelsemester 0704 052

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Annonser

3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s