Kärror, grus och vänskap

Det börjar bli vinter, men här på småländska höglandet ligger fortfarande ingen snö och vägarna är isfria även om de varnar för halka på radion. Den lilla snön som kom i förra veckan har bara lämnat efter sig spår nere på stan där gruset har kommit fram för säsongen. Grus… Detta påfund som känns så tryggt vid faktisk is och snömodd, men så förrädiskt vid barmark som nu då det mest gör att man slirar på själva gruset, det sliter på cykeln och kan t.o.m leda till punktering…
Men det var egentligen inte grus jag tänkt skriva om idag utan om kärror. En av mina allra bästa vänner har precis skaffat sig hus i en liten ort utanför Göteborg. Med vår familj som inspiration har hon och hennes fästman beslutat att de också vill leva utan bil. I lägenhet i storstan Göteborg va det inget märkligt. Men bara att flytta en bit utanför och till hus verkar göra deras val mer besynnerligt och svårbegripligt för deras omgivning. Min vän berättar om oförstående släktingar som kommer med gliringar om att de nog snart kommer att inse att de faktiskt behöver en bil ändå nu när de har hus med renoveringsbehov. Till hennes oförestående släktingar vill jag säga: ”Sluta tjata!” Till min vän vill jag säga: ”Dina släktingar har till viss del rätt. Du kommer känna att det skulle vara skönt med bil nu i många situationer. Det är inte den enklaste vägen du valt. Men jag lovar att du kommer fixa det”. För många finns det ingen anledning att faktiskt äga en bil. Det räcker med att ha tillgång till en bil, antingen via bilpool, hyrbil vid behov eller genom att låna en bil av en vän. Bilar finns det gott om men alla behöver inte äga varsin. Och även om man behöver köpa massa stora tunga saker till sin husrenovering så funkar det utan att äga en bil. Det finns faktiskt hemleverans av det mesta nuförtiden.
Nåväl. Min vän ringde i alla fall igår med insikten om att de skulle behöva köpa en cykelkärra. Hon vill ha råd och tips om vad man ska tänka på när man införskaffar sig ett sådans komplement till sitt vardagsfordon cykeln. Klart hon fick mina tips och här nedan kommer de också till er:

1: Svara på följande frågor:
– Vad kommer jag köra i min kärra? Matkassar? Barn (hur många och tunga?) Annat?
– På vilket typ av underlag kommer jag främst köra? Asfalt, grusväg, backigt eller platt?
– Kommer jag köra året om och hur besvärliga vintrar är det egentligen här?
– Hur tungt kommer jag behöva frakta?
– Hur långt kommer jag behöva frakta?
– Kommer jag behöva kärra jämt eller bara ibland?

När du svarat på dessa frågor har du förhoppningsvis en bättre bild av vad du faktiskt behöver.

2: När du köper kärran så föreslår jag att du tänker på följande saker:
– Maxlast
– Regnskydd (barnkärror har ofta det och de funkar ypperligt även till annat än barn, man vill ju inte ha blöta matkassar heller)
– Reflexer och lampor
– Smidighet att få på och av cykeln
– flexibilitet (går den t.ex. att fälla ihop, använda som vagn utan cykel eller annat smidigt?)
– Är det verkligen en kärra du ska ha eller ska du slå till med en lådcykel? (Jag måste skriva mer om fajten mellan lådcykel och kärror i ett annat inlägg nån dag)

Välj en kärra som passar med dina tänkta behov och anpassa den med t.ex. mer reflexer om det behövs.

3: När du kör med din kärra:
– Tänk på att du är LÅNG och BRED! Svängar får tas på ett annat sätt, ha lägre hastighet och tveka inte med att använda dig av bilvägarna när cykelvägarna blir för smala och krångliga.
– Märk ut ditt släp och se till att synas. Både du och släpet måste synas. Reflexväst och lampor på!
– Är ni fler som cyklar tillsammans med släpet så se till att en av er åker efter släpet. Både för att hålla koll på själva släpet men också för att den cyklisten förmodligen syns bättre än kärran och därför bromsar upp ev korsande trafik bättre.
– Placera vikten på kärran över hjulen.
– Ha dubbdäck på kärran vintertid (särskilt viktigt om du kör med tung last nedför branta backar)
– Undvik vägbommar och betongsuggor då du i värsta fall kan fastna.
– Glöm inte att ta bild på ditt ekipage och lägga ut på nätet för allmän beskådning och beundran!2 i 1 (2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s